tiistai 28. marraskuuta 2006

Arvostettu ammatti

Jatkan pohdintaani ammateista, tällä kertaa ammattiin kohdistuvasta arvostuksesta.

Jo aiemmin syksyllä Tampereella on ollut tilanne, jossa poliiseja tulvii joka kadunkulmassa. Näin jälleen viime päivinä. Havaitsin, että jos sitä sattuu olemaan perillisten kanssa liikenteessä, tulee helposti osoiteltua sinihaalarisia henkilöitä ja arvostusta äänessä todettua: "Katsokaas, poliiseja."

Onko kovin useata tällaista ammattikuntaa, joiden edustajia tuolla tavalla osoitellaan ja olemassaoloa korostetaan? Kuinka moni vanhempi näyttää lapselleen: "Katso, Maija, tuolla menee restonomi (amk)!" Siinäkin tapauksessa, että kyseessä olisi tuttu restonomi (amk), Maijalle luultavasti puhutaan henkilöstä tämän oikealla nimellä tai muulla Maijalle tutummalla termillä, kuten kerhotäti. En kyllä tiedä montaa kerhontätiä, jotka kuuluvat restonomien ammattikuntaan (amk).

<välihuomautus>Mihin väliin tekstissä tuo (amk)-huomautus oikein kuuluisi laittaa? Riittääkö, että sen mainitsee vain tutkintonimikkeen ensimmäisen kerran esiintyessä? Vai täytyykö tuolloin esitellä, että nimikkeestä käytetään myöhemmin lyhennettä, kuten esimerkiksi: tieto- ja viestintätekniikka (TVT). Näyttäisi aika hassulta: restonomi (amk) (restonomi). Tieteellinen teksti on kummallista...</välihuomautus>

Yhtä kaikki. Poliiseja siis vielä arvostetaan. Myös palomiehet saavat osakseen viittomia muiltakin kuin ko. kieltä käyttäviltä. Onko kyse uniformusta? "Katso, Maija, bussikuski!" Ei oikein kuulosta normaalilta.

Ovatko siis poliisit, palomiehet ja ambulanssinkuljettajat (ehkä myös sotilaat?) sankareita ja tämän vuoksi saavat osakseen muilta ammattikunnilta poissuljettua huomiota?

Jaa mutta sitten on vielä kaivurit sekä muut työkoneet ja erikoisajoneuvot...

4 kommenttia:

Marika kirjoitti...

Kiitos tekstistäsi, hauskuutit päivääni taas mukavasti :)

Veera kirjoitti...

Eipä kukaan kyllä osaa lapselleen osoittaa tavallisesta väkijoukosta myöskään siviilipukuista poliisia, palomiestä tai kaivurinkuljettajaa, ellei aivan varmasti kasvoista tunnista henkilöä.

Minäkään en tiedä yhtään kerhontäti-restonomia (amk), mutta yhden srk:n työntekijä-restonomin (amk) kyllä tiedän. :)

Terveisin markkinointisihteeri-medianomi (amk), jota ei myöskään yksikään kadulla vastaantuleva äiti lapselleen osoittele...

Anonyymi kirjoitti...

hei! minäkin tiedän yhden srk:n työntekijä -restonomin (amk)! tänään tosi moni äiti osoitteli häntä lapsilleen, mutta siihen saattoi vaikuttaa se, että hän oli pukeutunut itämaiseen asuun, maalannut viikset kasvoihinsa ja söpötti savoa aivan julkisesti. ja meinasi saada roomalaisen sotilaan miekasta. s

Leena Katto kirjoitti...

ja meinasi saada roomalaisen sotilaan miekasta. s

Niin ja oli naamioitunut niin hyvin, ettei edes suuri fani tunnistanut. :) Fani taisi tosin olla vain niin järkytyksestä suunniltaan (muista syistä).