torstai 18. joulukuuta 2014

Kivihommia

Viheralueiden rakentamiseen kuuluu nykypäivänä suurena osa-alueena erilaisten kiveysten tekeminen. Työssäoppimisaikanani Oriveden kaupungilla ei ollut uusia pihakiveyskohteita, mutta pienen kiveysalueen rakensimme tuon aiemmin esitellyn Yhteiskoulun rinteen alle. Tuolla jäähallin mäellä vesitalouden järjestäminen on melkoinen haaste. Rinne on suurimmaksi osaksi hienoa hiekkaa, joka rankkasateilla valuu mäkeä alas kuin lapsoset talvella jäämäessä. Luonnollisesti vedet ohjataan kunnan sadevesikaivoihin, mutta tuossa kohteessa veden mukana kaivoihin uhkaa joutua myös tuota hienoa hiekkaa. Siksipä rakensimme seulanpääkivistä pienen kivetyn alueen sadevesikaivon ympärille estämään hiekkojen ja  myös muun maa-aineksen valumista kaivoon.

Kiveyksen paikka mullan levityksen jälkeen.

Seulanpääkivet paikalleen aseteltuna.
Mullan ja kivien väliin tiivistimme kivituhkalla alueen, joka estää reunimmaisia kiviä kierähtämästä liian helposti irti paikaltaan. Varmasti paras olisi, jos kivet olisi asennettu maakosteaan betoniin, mutta tässä kohteessa jätettiin tarkoituksella kivien välit täyttämättä, jotta mahdollinen valuva maa-aines ei jatkaisi matkaansa rinteestä kivien yli, vaan jäisi noihin rakosiin kiinni.

Aiemmin tässä blogissa kerroinkin betonikiveyksen tekemisestä erään päiväkodin pihaan. Siihen verrattuna tämä kohde oli melko "vasenkätinen", mutta toisaalta pohjatyöt oli tähän kohtaan tehty jo aiemmin, minkä vuoksi itselleni jäi tunne, että eihän tässä tehty paljon mitään. Yleisilmeen kannalta tämäkin kiveys tuli kyllä tarpeeseen.

Ensi vuoden keväällä pääsenkin sitten paremmin perehtymään kivitöihin, kun koittaa kokonaisen 10 opintoviikon mittainen Viheralueiden kivitöiden tekeminen -tutkinnon osa. Työssäoppimispaikkaa en ole vielä sopinut, joten ehdotuksia otetaan vastaan! :)

Ei kommentteja: